Inloggen

Brexit en de zuivelindustrie

 

Brexit en de Belgische zuivelindustrie:


Toenemende administratie vormt de grootste hinderpaal 

 

Brexit en de zuivelindustrie

Sinds 1 januari 2021 is de Brexit, met een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU27 een feit. Voor de sectoren die anders hoge invoertarieven kennen, zoals de zuivelsector, is het akkoord positief nieuws. Maar ook met een akkoord blijft de Brexit een grote impact hebben op het bedrijfsleven, zoals o.a. de verplichte douaneformaliteiten die onmiddellijk in voege traden.

 

VK blijft vooralsnog de 4e exportbestemming voor Belgische zuivel

Het VK is een netto-invoerder van melk en zuivelproducten. In 2020 werd er voor bijna € 300 miljoen vanuit Belgische zuivelbedrijven naar het VK geëxporteerd. Dit komt neer op bijna 8% van de Belgische export van zuivelproducten. Hiermee is het VK de vierde exportmarkt voor de Belgische zuivelindustrie.

 

 

Met één derde van de uitvoerwaarde voor Belgische zuivelproducten is kaas het belangrijkste exportproduct naar het VK. Het betreft hier voornamelijk smeltkaas en mozzarella. Op de tweede plaats komen de gefermenteerde zuivelproducten, gevolgd door melkpoeder, melkdranken en consumptie-ijs. De laatste jaren daalt de uitvoer van kaas wel opmerkelijk.

 

 

 

De grootste obstakels vanaf 1 oktober 2021

Heel wat administratieve en logistieke processen moesten al worden aangepast tegen 1 januari 2021. Ook de douanecontroles gingen toen reeds van start.  Maar op 1 oktober 2021 treedt fase 2 van het Britse grensbeheer in voege en zijn gezondheidscertificaten nodig. Er zijn echter nog steeds enkele grote onduidelijkheden in dit procedé, vb. de regels voor de uitvoer naar (Noord-) Ierland via het Britse vaste land en de regels voor de uitvoer van producten die zowel melk- als plantaardige vetten bevatten. Ook het feit dat elke zending voor vertrek fysiek gecontroleerd moet worden door het FAVV maakt dat producten niet meer onmiddellijk vanaf de productieband de vrachtwagen in kunnen worden geladen, met heel wat vertraging voor de transporten als gevolg. Wanneer hier dan nog eens wachttijden aan de grens bijkomen ten gevolge van controles, worden de vertragingen voelbaar op niveau van de houdbaarheidstermijn van producten bij de consument. De impact hiervan zal het sterkst voelbaar zijn op verse producten die op continue basis worden uitgevoerd.