17.03.2025

Naar aanleiding van de recente campagne van de FOD Economie “Gebruik je boerenverstand, check het etiket” en met internationale consumentendag in het vooruitzicht stelt BCZ haar visie scherp: een Belgische vlag op melkverpakking betekent niet alleen ‘verwerkt in België’, maar ook “gemaakt met 100% Belgische melk”. Hiermee wil de federatie de consument de weg wijzen naar écht lokale basisproducten: lokaal verwerkt met lokale grondstoffen. Het is meteen ook een oproep om bewust te kiezen voor de lokale zuivelsector. Want onze Belgische melkveehouders en zuivelverwerkers zorgen samen voor topkwaliteit en dat mag geweten zijn!

 

U kent ze vast wel: de Belgische driekleur die je regelmatig op voedingsproducten ziet. Vooral op melkverpakkingen is dit vlaggetje populair – en terecht!  We mogen trots zijn op onze lokale melkproductie en -verwerking!

De Europese regelgeving bepaalt wat de oorsprong van een voedingsmiddel is, en dus wanneer dergelijk vlaggetje op het product gezet kan worden. De juridische definitie van de oorsprong is ‘de plaats van de laatste ingrijpende, economisch verantwoorde bewerking van het product’, of met andere woorden de plaats van verwerking. Een Belgische vlag betekent dus dat de verwerking in België is uitgevoerd. Volgens de Europese wetgeving mogen grondstoffen van een andere oorsprong dan die van het geëtiketteerde vlaggetje wel worden gebruikt, maar moet in dat geval worden vermeld wat de werkelijke oorsprong van de grondstoffen is, of minstens dat deze afwijkt. Daarnaast stelt consumentenwetgeving dat het misleiden van de consument in geen enkel geval is toegestaan!

Voor BCZ (Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie) is het bijgevolg duidelijk: bij een natuurlijk basisproduct als melk telt niet alleen de verwerkingsstap , maar ook de herkomst van de rauwe melk. Niet-Belgische melk gebruiken in een melkverpakking met een Belgische vlag zou daardoor misleidend zijn voor de consument. Voor BCZ betekent een Belgische vlag op je melkverpakking daarom niet alleen “verwerkt in België”, maar ook “gemaakt met 100% Belgische melk”.  Op die manier bieden we de consument in alle transparantie écht lokale basisproducten aan: lokaal verwerkt met lokale grondstoffen.

Met deze positie zet BCZ de acties van de FOD Economie, VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing), en APAQ-W (Agence Wallonne pour la Promotion d’une Agriculture de Qualité) kracht bij en roept consumenten op om te kiezen voor producten van de lokale zuivelsector.

De FOD Economie lanceerde recent de campagne ‘Gebruik je boerenverstand, check het etiket’ om de consument te sensibiliseren niet alleen aandacht te hebben voor de kwaliteit van de voedingsproducten, maar ook voor de herkomst ervan. Hiermee onderstrepen zij het belang van de producenten uit de buurt om die kwaliteit te garanderen, net als onze autonomie op vlak van voedselbevoorrading.