17.03.2025

Duurzaamheid is een topprioriteit voor zuivelverwerkers. Daarom stimuleren ze het gebruik van individuele klimaatscans voor hun melkveehouders, die de koolstofvoetafdruk van rauwe melk berekenen en verbeterpunten op maat aanreiken. Ondertussen zijn heel wat tools hiervoor beschikbaar. Cruciaal volgens BCZ is dat gebruikte klimaattools gebaseerd zijn op internationale standaarden, en zo de nodige betrouwbaarheid van de data gegarandeerd kan worden!

 

Internationale standaarden als basis

De zuivelsector wil bijdragen aan klimaatdoelstellingen en neemt daarin haar verantwoordelijkheid. In het MilkBE Duurzaamheidscharter engageren zuivelverwerkers zich om verduurzaming te stimuleren via een gedragen en gediversifieerde aanpak, op maat van elke melkveehouder en zuivelonderneming. Concreet zullen klimaatscans breed worden uitgerold. Dit biedt melkveehouders praktische handvatten om hun bedrijf stap voor stap duurzamer te maken, zowel ecologisch als economisch. Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar, elk met eigen sterktes, maar essentieel is dat ze volgens erkende internationale standaarden werken.
Voor de berekening van de koolstofvoetafdruk zijn er 2 belangrijke standaarden, die complementair zijn aan elkaar: die van de International Dairy Federation (IDF) en de European Dairy Association (EDA). Deze standaarden zorgen voor een uniforme sectorale aanpak, zodat de milieu-impact van zuivelproducten correct wordt berekend en de resultaten consistent, betrouwbaar, reproduceerbaar en verifieerbaar zijn. 
MilkBE Duurzaamheidscharter

 

Verificatietool garandeert kwaliteit

De internationale zuivelfederatie IDF ontwikkelde al in 2015 een standaard voor het berekenen van carbon footprints in de zuivelsector. Deze werd in 2022 geüpdatet en recentelijk lanceerde IDF een LCA verificatie-tool, die nagaat of klimaatscans hiermee in lijn zijn. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit en consistentie van LCA's (Life Cycle Analysis) beter wordt gegarandeerd.

LCA verification tool & IDF global Carbon Footprint standard for the dairy sector

 

Europese zuivelstandaarden

Aanvullend hieraan lanceerde de Europese zuivelfederatie EDA  vorige maand nog de geüpdatete Europese richtlijn voor zuivelproducten, de "Dairy PEFCR", gebaseerd op de methodologie van de Europese Commissie, de Product Environmental Footprint of PEF genaamd en complementair aan IDF. Zo wenst de Europese Commissie alle communicatie en cijfers rond de milieuvoetafdruk van producten te harmoniseren.
Updated Dairy PEFCR

 

Alle wegen leiden naar Rome

Deze standaarden garanderen correcte berekeningen en dat resultaten consistent, betrouwbaar, reproduceerbaar en verifieerbaar zijn binnen eenzelfde tool. Interpretatieverschillen en beperkte keuzevrijheden kunnen er mogelijks voor zorgen dat het finale cijfer licht varieert tussen de tools. Het belangrijkste doel is echter vooruitgang te boeken en de uitstoot verminderen binnen dezelfde aannames. Daarom pleit BCZ voor voldoende ruimte in het diverse landschap, want elke melkveehouder en elke zuivelverwerker heeft zijn eigen aanpak. Een breed scala aan initiatieven en tools zet de hele sector in beweging, wat uiteindelijk de grootste impact heeft. Er zijn immers vele wegen die leiden naar een nog duurzamere zuivelsector, maar ze moeten wel allemaal steunen op dezelfde wetenschappelijk onderbouwde fundamenten vindt BCZ.

Jolien

JolienWillems
Advisor Sustainability & Communication
jolien.willems@bcz-cbl.be