Artikels in de kijker
17.03.2025
Artikel
Nieuwe studies bevestigen: zuivel beschermt tegen darmkanker en overgewicht!
Recente studies tonen aan dat melk en yoghurt een beschermend effect hebben tegen darmkanker en preventief werken tegen overgewicht. Echter staat zuivel al jaren op het menu voor hun belangrijke voedingsstoffen. Deze onderzoeken werpen nieuw licht op hun gezondheidsvoordelen, die door hun unieke structuur verder reiken dan verwacht.
27.11.2024
Artikel
Vegetariërs moeten extra portie zuivel eten aldus Deense voedingsaanbevelingen
Dat zuivelproducten een belangrijke plaats innemen in een gezonde en duurzame voeding, wordt al langer bevestigd. BCZ nam onlangs de nieuwe voedingsaanbevelingen van verschillende Europese landen onder de loep. Wat blijkt? Mensen die geen vlees eten doen er goed aan om hun zuivelinname te verhogen. Een extra potje yoghurt, glas melk of plakje kaas kan namelijk veel betekenen voor hun gezondheid.
In beeld
Recente nieuwsberichten
17.06.2025
Persbericht
Hoge Gezondheidsraad herbevestigt belangrijke plaats zuivel in nieuwe aanbevelingen
De Hoge Gezondheidsraad bevestigt de belangrijke plaats van zuivel in de nieuwe voedingsaanbevelingen. In dit advies wordt een dagelijkse hoeveelheid van 250-500 gr per dag van melk en melkproducten aanbevolen. De nieuwe voedselconsumptiepeiling, die de aanbevelingen toetst aan de realiteit, stelt dat 88% van de volwassen Belgen hier niet aan voldoet met een gemiddelde zuivelconsumptie van slechts 151 gr per dag. “We zijn blij dat de Hoge Gezondheidsraad nogmaals bevestigt dat zuivel een belangrijke rol speelt in een gezond en duurzaam voedingspatroon. De te lage consumptie van melk en zuivel is echter zorgwekkend, want zo worden de positieve gezondheidsvoordelen van zuivel onvoldoende benut”, stelt Lien Callewaert van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).
16.06.2025
Artikel
De eiwittransitie vraagt om meer dan alleen eiwitdenken
Zuivel levert niet alleen hoogwaardige eiwitten, maar ook een unieke mix van nutriënten die samen gunstige effecten hebben op de gezondheid. Daardoor is het niet eenvoudig uitwisselbaar met andere voedingsbronnen. Nieuw onderzoek onderstreept het belang van de zuivelmatrix en roept op de meerwaarde van zuivel mee te nemen in voedingsbeleid en aanbevelingen.
17.03.2025
Artikel
Nieuwe studies bevestigen: zuivel beschermt tegen darmkanker en overgewicht!
Recente studies tonen aan dat melk en yoghurt een beschermend effect hebben tegen darmkanker en preventief werken tegen overgewicht. Echter staat zuivel al jaren op het menu voor hun belangrijke voedingsstoffen. Deze onderzoeken werpen nieuw licht op hun gezondheidsvoordelen, die door hun unieke structuur verder reiken dan verwacht.
27.11.2024
Artikel
Vegetariërs moeten extra portie zuivel eten aldus Deense voedingsaanbevelingen
Dat zuivelproducten een belangrijke plaats innemen in een gezonde en duurzame voeding, wordt al langer bevestigd. BCZ nam onlangs de nieuwe voedingsaanbevelingen van verschillende Europese landen onder de loep. Wat blijkt? Mensen die geen vlees eten doen er goed aan om hun zuivelinname te verhogen. Een extra potje yoghurt, glas melk of plakje kaas kan namelijk veel betekenen voor hun gezondheid.
17.06.2024
Artikel
Nieuwe studie onthult risico op nutritionele tekorten voor veel plantaardige voedingspatronen
Een voedingspatroon kan pas duurzaam zijn als het ook gezond is. Een recente studie onderzocht hoe de overstap naar milieubeschermende voedingspatronen de inname van essentiële micronutriënten beïnvloedt. De studie benadrukt de noodzaak van zorgvuldig gekozen voedingspatronen om zowel gezondheids- als milieudoelen te bereiken.
23.11.2023
Artikel
Zuivelproducten en duurzaamheid zijn verenigbaar!
Moeten we minder dierlijke en meer plantaardige producten eten om voeding en duurzaamheid met elkaar te verzoenen? Ja, maar dat geldt niet voor alle dierlijke producten. Zo is zuivel sterk vertegenwoordigd in verschillende toekomstmodellen om duurzamer te eten.
Contactpersoon
