13.06.2025
Persbericht

Zuivelverwerkers tonen zich weerbaar in complexe context met rendabiliteit onder druk

De Belgische zuivelsector staat op een scharniermoment. Terwijl het thuisverbruik stijgt en de internationale vraag verder groeit, staan zuivelverwerkers onder druk door lage marges en vele onzekerheden. Dit noopte tot voorzichtigheid wat zich reflecteert in een daling van de investeringen met 6%. Toch zetten zuivelverwerkers met een omzet van 7,3 miljard euro in 2024 een mooi resultaat neer. Zuivelbedrijven tonen zich veerkrachtig en toekomstgericht en zetten hun weerbaarheid op scherp. Daarom roept BCZ, de federatie van zuivelverwerkers, op tot erkenning van de strategische rol van de zuivelverwerkers en pleit voor een doordacht industriebeleid. “Met duurzaamheidsinspanningen, samenwerking en efficiëntiewinsten doorheen de keten wil de zuivelindustrie haar competitiviteit behouden en verder bouwen aan een rendabele toekomst van de hele zuivelsector. We vragen aan de overheid om deze visie structureel te verankeren in haar beleid, en zo de sector naar waarde te schatten”, aldus Lien Callewaert, directeur BCZ.
Voedingsreglementering
17.03.2025
Artikel

Belgische vlag op uw melkverpakking: niet alleen in België verwerkt, maar ook 100% van Belgische melk

Naar aanleiding van de recente campagne van de FOD Economie “Gebruik je boerenverstand, check het etiket” en met internationale consumentendag in het vooruitzicht stelt BCZ haar visie scherp: een Belgische vlag op melkverpakking betekent niet alleen ‘verwerkt in België’, maar ook “gemaakt met 100% Belgische melk”. Hiermee wil de federatie de consument de weg wijzen naar écht lokale basisproducten: lokaal verwerkt met lokale grondstoffen. Het is meteen ook een oproep om bewust te kiezen voor de lokale zuivelsector. Want onze Belgische melkveehouders en zuivelverwerkers zorgen samen voor topkwaliteit en dat mag geweten zijn!
Melkaanvoer
17.03.2025
Artikel

Minder melk, meer onzekerheid: zuivelindustrie vraagt doorvertaling beleidsambities naar praktijk

In haar regeerakkoord erkent de Federale Regering de landbouwsector als strategische sector voor de Belgische economie. Op regionaal niveau benadrukken zowel de Vlaamse als Waalse regering het belang van een sterk industriebeleid om het concurrentievermogen van lokale verwerkers te vrijwaren. BCZ juicht deze positieve signalen voor zowel landbouw als zuivelverwerkers toe, maar blijft ook bezorgd. Volgen er voldoende daden op de verschillende beleidsniveaus, of wordt de regelgevende druk op de melkveehouders onhoudbaar en volgt woelig water voor de zuivelverwerkers? Om de toekomst van onze lokaal verankerde, veilige en duurzame productie van zuivelproducten boordevol nutriënten te verzekeren, is meer nodig dan goede intenties.
Gezondheid
17.03.2025
Artikel

Nieuwe studies bevestigen: zuivel beschermt tegen darmkanker en overgewicht!

Recente studies tonen aan dat melk en yoghurt een beschermend effect hebben tegen darmkanker en preventief werken tegen overgewicht. Echter staat zuivel al jaren op het menu voor hun belangrijke voedingsstoffen. Deze onderzoeken werpen nieuw licht op hun gezondheidsvoordelen, die door hun unieke structuur verder reiken dan verwacht.
Duurzaamheid
27.11.2024
Artikel

Zuivelsector schakelt versnelling hoger met klimaatscans

Klimaatscans zijn essentieel om de nodige inzichten te krijgen om verder te verduurzamen. Daarom hebben MilkBE, Boerenbond & ILVO de handen in elkaar geslagen om de Klimrek-klimaatscan breed beschikbaar te maken voor melkveehouders. Met deze samenwerking willen ze boeren verder ondersteunen om hun individuele klimaatimpact beter te begrijpen en te verkleinen.
Gezondheid
27.11.2024
Artikel

Vegetariërs moeten extra portie zuivel eten aldus Deense voedingsaanbevelingen

Dat zuivelproducten een belangrijke plaats innemen in een gezonde en duurzame voeding, wordt al langer bevestigd. BCZ nam onlangs de nieuwe voedingsaanbevelingen van verschillende Europese landen onder de loep. Wat blijkt? Mensen die geen vlees eten doen er goed aan om hun zuivelinname te verhogen. Een extra potje yoghurt, glas melk of plakje kaas kan namelijk veel betekenen voor hun gezondheid.
Voedingsreglementering
25.11.2024
Artikel

Zuivel ondergewaardeerd: waarom Nutri-Score tekortschiet

Al in 2019 werd het voedselkeuzelogo Nutri-Score geïntroduceerd in België. Het doel is eenvoudig: de consument helpen gezondere keuzes te maken binnen een voedingscategorie. Maar slaagt de Nutri-Score wel in haar opzet? Wat zuivel betreft helaas niet – de scores zijn niet in lijn met de voedingsaanbevelingen en leggen te weinig nuance in de beoordeling van zuivelproducten. Zolang het schema geen rekening houdt met de haar basisprincipes, zal BCZ zich blijven verzetten tegen een Europees verplichte Nutri-Score.
Duurzaamheid
05.03.2024
Persbericht

Belgische zuivelbedrijven engageren zich om zuivelketen verder te verduurzamen

De Belgische zuivelverwerkende bedrijven nemen sectorale engagementen in kader van het nieuwe Duurzaamheidscharter van MilkBE. Naast de verduurzaming in hun eigen vestigingen, willen de zuivelverwerkers ook de melkveehouders verder ondersteunen in hun duurzaamheidsverhaal. Dit kan op verschillende manieren, gaande van de uitbetaling van duurzaamheidspremies, of introductie van duurzaamheidsprogramma’s tot de ondersteuning van specifieke maatregelen. Daarnaast zullen BCZ en haar leden ook actief aan de slag gaan met individuele klimaatscans.
Duurzaamheid
23.11.2023
Artikel

Koolstofvoetafdruk van Belgische melk daalt met 30 % op 20 jaar tijd

De koolstofvoetafdruk van Belgische melk daalt volgens onderzoek van de KU Leuven. In 20 jaar tijd reduceerde de melkveehouderij de koolstofvoetafdruk van melk met 30%. In 2000 was dit gemiddeld nog 1,32 kg CO2-equivalenten per liter rauwe melk die de boerderij verlaat, ten opzichte van 0,93 kg CO2-equivalenten in 2019. De dalende emissies zijn het resultaat van een beter bedrijfsmanagement en betere samenstelling van het veevoeder.