Inloggen

Met zuivel hoef je zeker niet te remmen

Voedselconsumptiepeiling 2014: Belg consumeert nog steeds onvoldoende zuivel

Leuven - maandag 03/10/2016

De gemiddelde Belg consumeert te weinig melk en melkproducten. Zo blijkt uit het vierde rapport “Inname van voedingsmiddelen en voedingsstoffen” van de Voedselconsumptiepeiling 2014, die werd uitgevoerd in opdracht van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

Melkproducten verdienen een plaats in een gezond en evenwichtig voedingspatroon [1]”, zo besluit het WIV in haar eindrapport.

 

“Wij juichen deze bevestiging van het belang van zuivel toe”, stelt Renaat Debergh, Afgevaardigd Bestuurder van BCZ, “maar tegelijkertijd zien we dat de kloof tussen de officiële aanbevelingen en de reële dagelijkse consumptie groot blijft. Wij ijveren er dan ook voor dat de resultaten van deze peiling, samen met de nieuwe voedingsrichtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad, effectief worden aangewend bij de vertaalslag naar een nieuw voedingsmodel voor de Belgische burger.” 

 

De zuivelconsumptie blijft ondermaats
Uit de nieuwe voedselconsumptiepeiling blijkt dat amper 2% van de Belgische bevolking voldoende melkproducten (met uitzondering van kaas) of verrijkte sojaproducten consumeert. De gebruikelijke inname van melkproducten bedraagt 160 g/dag, wat ver onder de aanbeveling van de actieve voedingsdriehoek ligt (naargelang de leeftijd 450-600 ml/dag of 3 à 4 glazen witte consumptiemelk of melkproduct zoals yoghurt). De aanzienlijke onderconsumptie van zuivel is vooral onrustbarend voor wat betreft jongeren: slechts 0,4% van de Belgische adolescenten (tussen 14 en 17 jaar) consumeren dagelijkse voldoende melk en melkproducten.

 

Melk en melkproducten: lekker én gezond
Melk en melkproducten zijn nochtans niet alleen lekker, zij leveren ook een belangrijke bijdrage tot de nutritionele kwaliteit van onze voeding. Zo brengen ze hoogwaardige eiwitten aan, die een rol spelen bij de groei en bij het behoud van de spier- en botmassa. Zuivelproducten zijn ook bijzonder rijk aan het micronutriënt calcium, dat het lichaam niet kan aanmaken en enkel via de voeding kan ingenomen worden. Je hebt dan ook je hele leven calcium nodig. Het nieuwe rapport van de Voedselconsumptiepeiling concludeert dat “ontoereikende calciuminname bij kinderen en adolescenten kan leiden tot een vermindering van botmineraaldensiteit en fracturen en bij ouderen tot osteoporose [2]”.

Bij een voldoende dagelijkse inname van zuivelproducten is geen extra calciuminname nodig. Melk en melkproducten dragen bovendien in grote mate bij tot de inname van tal van andere micronutriënten zoals fosfor, magnesium, zink, jodium, kalium en vitaminen (o.a. B12 en B2).


Zuivel maakt deel uit van de officiële aanbevelingen
Dankzij deze sterke nutritionele troeven maken melk en melkproducten deel uit van de officiële aanbevelingen van een gezonde en evenwichtige voeding. Het is hierbij aanbevolen om zeker 3 melkproducten per dag te consumeren. De nieuwe aanbevelingen van de Hoge gezondheidsraad (HGR) van 22 september 2016 herbevestigen zuivel als belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen [3].

 

Met zuivel hoef je zeker niet te remmen
De onderconsumptie van zuivel blijft niet zonder gevolgen. Zo ligt de gemiddelde calciuminname voor zowel mannen als vrouwen voor alle leeftijdsgroepen ruim onder de dagelijkse aanbeveling. Melk, kaas & yoghurt vormen, samen met drinkwater en brood, de belangrijkste calciumbronnen. Het rapport van de voedselconsumptiepeiling stelt dan ook dat “een grotere consumptie van melk, yoghurt en melk- of yoghurtdranken niet alleen een positieve impact heeft op de gezondheid van onze botten, maar bij kinderen en adolescenten ook in verband wordt gebracht met minder adipositas (zwaarlijvigheid), een afname van het risico op hart- en vaatziekten en een betere cardiorespiratoire capaciteit [4]”. Het rapport besluit als volgt: “de Belgische bevolking consumeert niet bepaald veel melkproducten, een mogelijke oorzaak zou hun ‘slechte reputatie’ op het vlak van het vetgehalte kunnen zijn. Vanuit het oogpunt van volksgezondheid is het dan ook van belang om het imago van deze voedingsmiddelen te verbeteren. Melkproducten verdienen namelijk een plaats in een gezond en evenwichtig voedingspatroon [5]”. Met zuivel hoef je dus zeker niet te remmen, wel in tegendeel!

 

Lees het volledige eindrapport van de Voedselconsumptiepeiling van 2014.

 

[1] Voedselconsumptiepeiling 2014, Rapport 4, Hoofdstuk “De consumptie van voedingsmiddelen en inname van voedingstoffen”, onderdeel “Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten”, pagina 20

[2] Voedselconsumptiepeiling 2014, Rapport 4, Hoofdstuk “Micronutriënten”, Onderdeel “Calcium”, pagina 18

[3] BCZ persbericht “Nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad bevestigen: Zuivel blijft bron van essentiële voedingsstoffen” van 23 september 2016

[4] Voedselconsumptiepeiling 2014, Rapport 4, Hoofdstuk “De consumptie van voedingsmiddelen en inname van voedingstoffen”, onderdeel “Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten”, pagina 19

[5] Voedselconsumptiepeiling 2014, Rapport 4, Hoofdstuk “De consumptie van voedingsmiddelen en inname van voedingstoffen”, onderdeel “Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten”, pagina 20