Inloggen

Zuivelindustrie opgelucht met Brexitakkoord

Welgekomen opsteker voor zuivelsector in deze zware Coronatijden

Leuven - donderdag 24/12/2020

De zuivelindustrie is opgelucht met het akkoord dat de EU en het VK vandaag hebben bereikt over de Brexit. Met een uitvoer van 300 miljoen euro per jaar is het VK de vierde belangrijkste uitvoerbestemming van de Belgische zuivelindustrie. Daar bovenop komt dat de EU heel veel zuivelproducten uitvoert naar het VK. Bij een no-deal zouden zware heffingen, die konden oplopen tot 70%, de uitvoer aanzienlijk doen dalen.

 

 

De Brexitdeal is een welgekomen opsteker voor de zuivelsector in dit zware Corona-jaar met sterk gedaalde zuivelprijzen en aanzienlijk omzet- en margeverlies.  Een no-deal konden we er echt niet bij nemen”, aldus Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie. 

 

Niettegenstaande het akkoord zal de zuivelindustrie geconfronteerd worden met zwaardere administratieve en logistieke procedures bij de uitvoer naar het VK.

 

Het VK is 4e exportbestemming voor zuivel

Met een uitvoer van 300 mio euro aan zuivel vanuit België is het VK de 4e belangrijkste uitvoerbestemming voor ons land. Alleen onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn grotere afnemers van Belgische zuivelproducten. De Belgische zuivelindustrie voert vooral kaas, melkdranken, gefermenteerde zuivelproducten en room- en consumptie-ijs uit naar het VK. Voor kaas betreft het vooral smeltkaas en mozzarella. Voor deze laatste dreigde een invoerheffing van 70%, die uiteraard zware negatieve gevolgen zou gehad hebben voor de uitvoer.  Niettegenstaande het akkoord zal de zuivelindustrie geconfronteerd worden met zwaardere administratieve en logistieke procedures bij de uitvoer naar het VK.

 

Ook indirecte effecten van een no-deal zouden zwaar geweest zijn    

De EU is een grote uitvoerder van zuivelproducten naar het VK, dat niet zelfvoorzienend is voor zuivel. Wanneer die uitvoer in een no deal-scenario aanzienlijk zou verminderen dan zou de zuivelmarkt die vooral een Europese markt is, zware klappen hebben gekregen. Ook in ons land zou zich dat zwaar hebben laten voelen.   

Een vergelijking met het Ruslandembargo voor zuivel in 2014 dringt zich op. Amper 1% van de Belgische uitvoer van zuivelproducten ging naar Rusland. Toch werd de Belgische zuivelsector zwaar getroffen. De EU voerde immers heel wat kaas en boter uit naar Rusland. Hierdoor kwam er zware prijsdruk op  de Europese zuivelmarkt.  Ook in de Belgische zuivelsector waren die negatieve effecten met hun volle omvang voelbaar. De hoeveelheden kaas en boter die de EU uitvoert naar het VK zijn dubbel zo groot als de volumes die bij het Ruslandembargo wegvielen. Daar bovenop komt nog een belangrijke uitvoer van yoghurt en andere zuivelproducten vanuit de EU naar het VK. 

 

Zwaar Corona-jaar    

Niettegenstaande grotere verkopen in de retail in eigen land kijkt de zuivelindustrie aan tegen negatieve cijfers in 2020. Het tijdelijk wegvallen van horeca en foodservice in eigen land en in grote delen van de EU alsook de verminderde uitvoer van zuivelproducten in het algemeen creëren een omzetverlies op jaarbasis dat varieert van 10 tot 25% al naar gelang het zuivelbedrijf.  Een no-deal mbt Brexit kon er echt niet meer bij.

 

 

Bijlage : uitvoercijfers Belgische zuivelproducten

Bron: NBB

 

 

Exportbestemmingen voor Belgische zuivelproducten in 2019

 

 

 

 

Voor meer informatie of een interview, kunt u contact opnemen met Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder en woordvoerder, Mobiel: 0476/42.00.06

 

Download hier het persbericht.